Олександр Акулов у агроподкасті

Випадало чути від не дуже шанованих, втім, на жаль, непоодиноких у своєму невігластві людей: “Яка з вашої науки користь? От можете ліки проти раку чи атомну бомбу?” У відповідь на такий закид можна навести довгий список аргументів. Про ліки та бомби не скажу, а от продовольства, що потрібно кожному з нас щодня і від якого напряму залежить економіка України, не буде без фітопатологічної науки. Глибоке розуміння процесів, що відбуваються поміж рослиною та патогенним грибом, лежить в основі заходів із захисту цих рослин та визначає розмір врожаїв.

Фахівці кафедри мікології та фітоімунології (єдиної в Україні!) регулярно консультують агропідприємців країни щодо захисту рослин. Дивіться відеоподкаст за участі завідувача кафедри Олександра Акулова на тему технологій вирощування та захисту сої.

Ukrainian Biological Data Science Summer School – 2024

Завершилася двотижнева Ukrainian Biological Data Science Summer School, що вже вдруге відбувається в Ужгороді та надає українським студентам можливість зануритися у біоінформатику на світовому рівні. Для цього з усього світу (от без перебільшення!) зʼїжджаються дуже круті люди; є окремі викладачі й з українських установ (до яких цьогоріч мав честь бути запрошеним і доцент нашої кафедри Олег Прилуцький).

IMG_5656 IMG_5560

Два тижні інтенсиву з сучасних методів аналізу біологічних даних, спілкування англійською, та розширення світоглядів. Для студентів з прифронтових університетів (як от з нашого рідного Каразінського) це ще й можливість вирватися з дистанційки у живе, пульсуюче академічне середовище. Торкнутися тої “передової науки”, яку так складно відчути через екран. У цьому, напевно, найбільша заслуга цієї Школи. Дякуємо організаторам, і маємо надію, що таких ініціатив ставатиме більше.

IMG_5781 IMG_5823

Студенти! Не бійтеся подаватися наступного року! Так, конкурс високий, але ж і ви у нас найкращі!

Нова стаття про небезпечний грибний патоген амфібій в Україні

Опубліковано ще одне спільне дослідження (https://doi.org/10.3354/dao03802), присвячене грибним патогенам амфібій і рептилій, співавторами якого стали викладачі нашої кафедри Олександр Зіненко та Олександра Клинова. Батрахомікоз наробив лиха і призвів до значного скорочення чисельності амфібій у світі, але ситуація з ним в Україні залишалась невідомою. Зусиллями Українського герпетологічного товариства, президентом якого є доцент нашої кафедри Олександр Зіненко, зібрали матеріал, який охопив всю територію України та разом з командою Maciej Pabijan з Ягеллонського університету зробили скринінг цього патогену. Приємний бонус: дослідження підтвердило раніше побудовану модель поширення цього патогену (Tytar et al., 2023). Батрахомікоз має природні межі поширення, які не дозволяють йому циркулювати на більшості території, скоріш за все через клімат та ландшафт. Наразі знахідки цієї жаб’ячої хвороби в Україні відомі тільки з Карпатського регіону та на Поліссі.

Вітаємо колег з цікавим дослідженням!