Перша стаття Олександри Клинової

7 березня 2024 року у журналі Journal of Comparative Pathology (Великобританія, Q2) вийшла перша стаття викладачки кафедри Клинової Олександри за співавторством доцента кафедри Олександра Зіненко під назвою «Isolation of the entomopathogenic fungus Beauveria bassiana from a skin lesion in a wild Nickolsky’s viper (Vipera berus nikolskii)». Дослідження присвячене вивченню гриба, що спричинив ураження шкіри гадюки, знайденої в околицях Харкова у 2021 році.

Грибні патогени рептилій потрапили у фокус уваги науковців Північної Америки та Європи відносно нещодавно, коли у 2008 році була зареєстрована смертність у популяції карликових гримучників на півночі США. На фоні руйнівної панзоотії хітридіомікозу, що спричинила повне вимирання близько 90 видів амфібій та скорочення чисельності ще 500 видів, нова грибна хвороба рептилій викликала чимале занепокоєння. З 2010 року почалися спорадичні дослідження грибних патогенів рептилій у Європі, що залишається напрочуд актуальною темою.

З метою розширення знань про гриби, що можуть викликати ураження шкіри та системні мікози рептилій, з ураженої лусочки гадюки було виділено чисту культуру гриба. У молекулярній лабораторії кафедри з міцелію отриманого ізоляту було виділено ДНК. Після проведення ПЛР та візуалізації результату за допомогою електрофорезу, зразок було надіслано у лабораторію Макроген у Нідерландах для секвенування.

Отримані сіквенси показали неочікуваний результат: ураження шкіри гадюки були спричинені патогеном не рептилій, а комах! Отриманий ізолят було визначено як ентомопатогенний гриб Beauveria bassiana. Хоча цей гриб не вважається патогенним для хребетних, у літературі трапляються повідомлення про опортуністичні мікози рептилій, спричинені цим грибом. Серйозності ситуації додає ще й те, що спори боверії широко використовуються як біологічний інсектицид, а отже активно розповсюджуються людиною.

Пишаємося, що всі стадії дослідження окрім секвенування були виконані на базі мікробіологічної та молекулярної лабораторій кафедри мікології та фітоімунології, що були організовані спільними зусиллями співробітників кафедри, за фінансової підтримки в.о. завідувача Олександра Акулова. Автори висловлюють подяку Олександру Юрійовичу за сприяння цьому дослідженню.

Для Олександри Клинової вихід цієї статті є напрочуд важливою подією. «Перша стаття за моїм авторством, відразу англійською мовою, у британському журналі, що належить до другого квартилю за системою Scopus. Я щиро вдячна моєму науковому керівнику Зіненко Олександру Івановичу за те, що вчить мене щоразу націлюватися на більші досягнення, кращий результат та міжнародну співпрацю».

Олександр Зіненко відвідав університет Умео (Швеція) за програмою Еразмус+

Доцент кафедри мікології та фітоімунології Олександр Зіненко у складі групи викладачів Каразінського університету (біологічного, медичного факультетів та РБЕКС), а також Медичного університету імені Пірогова (Вінниця), Одеського національного університету та Nicolae Testemitanu National University of Medicine and Pharmacy (Кишинів) взяв участь в викладацькій мобільності за програмою Еразмус+ і відвідав університет Умео, який є координатором проєкту the HIGH FIVE RELOADED. Умео – великий і дуже дружній університет на півночі Швеції з надзвичайно багатим академічним середовищем і цікавою програмою наукових семінарів, до наповнення якої учасники проєкту долучились і як доповідачі, і як слухачі. За короткий термін перебування зусиллями міжнародного відділу університету Умео та за ініціативою Olena Rzepishevska, було проведено кілька тематичних семінарів присвячених біомедичним дослідженням та стану справ в університетах – партнерах, в тому числі й тому, як українські університети продовжують працювати в умовах війни. На семінарі виступали студенти та аспіранти українських університетів, які наразі навчаються в Університеті Умео за програмами обміну. Окремою подією був захист на отримання ступеня доктора філософії колишньої випускниці Одеського університету. Учасники програми провели два навчальні семінари (з біоінформатики), доповідали за темами власних досліджень, відвідували доповіді запрошених науковців. Дотичною до досліджень на кафедрі була доповідь Метте Бурмолле з університету Копенгагену, присвячена функціональному впливу міжвидових угруповань біоплівок мікроорганізмів на розвиток та стійкість рослин до зовнішніх факторів.

На шляху до Умео також вдалось побачити шведський центр секвенування SciLifeLab в Уппсалі, поспілкуватись з Ольгою Віннер-Петерсон і зазирнути за лаштунки найбільш технологічно складного і просунутого процесу в сучасній генетиці – секвенування, а також побачити, що наукова традиція досліджень у Швеції починається ще батьком сучасної систематики – Карлом Ліннеєм, будинок, дендрарій та надгробок якого можна побачити в місті.

Стажування студентів-фітопатологів

Нещодавно завершилося піврічне стажування студентів кафедри мікології та фітоімунології на базі науково-дослідного відділу і виробничих об’єктів агрохолдингу «Контінентал фармерз груп». Організатор стажування – сільськогосподарська компанія з міжнародними інвестиціями, яка обробляє майже 200 тисяч га землі у західних регіонах країни та входить до десятки найкращих роботодавців України.

photo_2023-08-10_22-13-23

Програма стажування була розроблена у 2021 р. і відтоді навчання відбувається двічі на рік. Станом на цей час у навчанні взяли участь 86 стажерів, 57% з яких після потім залишилися працювати у компанії.

photo_2023-11-15_15-12-18

На те, аби стати учасниками цьогорічної хвилі навчання претендували 284 кандидати, а конкурс складав 15 осіб на 1 місце! Серед 19 учасників – студентів різних ВНЗ України, до числа стажерів потрапили двоє студентів кафедри мікології та фітоімунології Каразінського університету – Микола Згонник та Анастасія Заболотня. По завершенні стажування обидва студенти були працевлаштовані у науково-дослідному відділі компанії на посаді агронома-дослідника.

photo_2024-01-12_14-19-13

Слід зауважити, що станом на цей час вже п’ятеро теперішніх та колишніх студентів кафедри працевлаштовані за спеціальністю у компанії «Контінентал фармерз груп».

photo_2024-02-15_11-38-26 photo_2023-07-02_09-14-59 photo_2023-10-02_10-16-52

SUGAR WORLD 2024

28 лютого 2024 р. доцент кафедри мікології та фітоімунології Олександр Акулов узяв участь у великому науково-практичному семінарі «SUGAR WORLD 2024». Цей захід проводиться Національною асоціацією цукровиків України й збирає представників менеджменту господарств, заводів, хімічних та селекційних компаній, що розвивають бурякоцукровий комплекс країни. В довоєнні роки семінар збирав кількасот учасників з різних країн світу.

Під час цьогорічного семінару Олександр Акулов представив доповідь про найбільш шкодочинні хвороби цукрового буряка та особливості їх контролю. Слід зауважити, що протягом кількох останніх років честь представляти фітопатологів країни на цьому заході випадає саме науковцям Каразінському університету.

Наука, освіта й виробництво – у нерозривному поєднанні

В період зимових канікул доцент кафедри мікології та фітоімунології Олександр Акулов взяв участь у проведенні 12 навчальних семінарів та круглих столів для співробітників великих аграрних, хімічних, біотехнологічних та селекційних компаній України. Тематика навчань – проблемні хвороби сільськогосподарських рослин і сучасні технології їх контролю. Сумарно у навчанні взяли участь понад тисяча осіб з різних підприємств і регіонів країни.

Попри війну, кафедра розвиває багаторічну плідну співпрацю з такими агрохолдингами, як «Контінентал Фармерз Груп», «Миронівський хлібопродукт», «Кернел», «Вітагро», «ТАС Агро» та інші. Ця співпраця є взаємовигідною. З одного боку, в ході дискусій відбувається корегування технологічних карт вирощування с/г культур з урахуванням досвіду попередніх років. З іншого боку, викладачі та студенти кафедри мають доступ до найактуальнішої інформації й найсучасніших технологій, що дозволяє вдосконалювати навчальний процес і реалізовувати сумісні наукові проєкти.

Олександр Ординець провів майстер-клас з визначення базидієвих грибів для студентів біологічного в Мюнхені

Клята війна розлучила багатьох. Для Університету тут є ще один вимір – багато наших студентів опинилися закордоном. Неоціненним здобутком факультету є те, що для них було налагоджено змішане навчання – дистанційні заняття за розкладом доповнюються очними, “живими” заняттями на періодичних додаткових сесіях у Мюнхені, Німеччина. На жаль, не всі викладачі мають змогу долучитися до цих сесій, але тут на допомогу приходять наші випускники!

У листопаді, на базі Університету Мюнхена, наш випускник, а нині викладач Університету Касселя, Німеччина, Олександр Ординець провів практичний майстер-клас із визначення базидієвих грибів для студентів біологічного, що якраз проходять у цьому семестрі курс мікології. Дякуємо Олександрові за цей, без перебільшення, подарунок для наших студентів!

ordynets_munich_11-2023_1
ordynets_munich_11-2023_2
ordynets_munich_11-2023_3
ordynets_munich_11-2023_4
ordynets_munich_11-2023_5

Нова стаття за участі Олега Прилуцького – у Science Advances

Мені завжди було важко зрозуміти науковців, що досліджують те, чого не видно й неможливо потримати в руках. Про існування чого здогадуєшся хіба за показаннями на приладах. Чорні діри, магнітні поля, протони-електрони, ну оце все. Це, як мені видавалося, якась специфічна форма самотності – ти є, а обʼєкта, вважай, нема. Столик на двох, тільки друге місце порожнє. Добре, що мої грибочки цілком намацувані, красиві й гарно пахнуть, коли правильно гербаризовані.

Проте сучасну мікологію, схоже, не омине така доля. Великі дані, таблиці на десятки стовпців та десятки, часом сотні тисяч рядків, які ніколи не проскролиш і не охопиш оком. З якими спілкуєшся виключно мовою команд на R. Власне те, з чого ці таблиці робляться – розшифровані генетичні послідовності грибів, що виділені з ґрунту. Їх не шукають, їх копають на вагу в рандомних місцях. Вони ніяк не пахнуть, це просто дуже багато літер та автоматично присвоєні їм “гіпотези виду”. Навіть не імена, а збіги літер, virtual taxa. Але ж це цікаво – а цікавість, я казав Класик, то шлях у майбутнє.

Власне, днями вийшла стаття у Science Advances з черговою порцією нових знань про гриби, які не видно. У статті фактично вперше подаються деталізовані карти спрогнозованого за допомогою моделей машинного навчання різноманіття ґрунтових грибів, при чому для різних трофічних груп окремо. Ми й раніше здогадувалися, що не можуть всі трофічні групи грибів бути поширеними однаково, але то були спекуляції. Тепер більш evidence-based. Також розглянуто різноманіття на різних рівнях ієрархії цього поняття та його рушійні сили. Нарешті біогеографія грибів починає наздоганяти біогеографію судинних рослин та тварин. До дослідження долучився також співробітник нашої кафедри Олег Прилуцький, але ключову роль відіграла зоряна команда з університету Тарту під проводом Vladimir Mikryukov та Leho Tedersoo.

Даними метабаркодингу грибів наша планета вкрита вкрай нерівномірно. Особливо боляче бачити, що точок з України у них – нуль цілих нуль десятих, хоча прилеглі європейські країни вкриті зразками досить щільно. Просто зараз, за підтримки SPUN: Society for the Protection of Underground Networks та Human Frontier Science Program (HFSP) ми почали працювати над виправленням цієї несправедливості. Але про це іншим разом.

Конференція “Актуальні проблеми ботаніки та екології – 2023” – нарешті офлайн!

Живі конференції стали для українців предметом розкоші. Ті, кому за 25, згадують часи, коли з колегами й однодумцями можна було побачитися не лише через екран, обмінятися ідеями, та й просто зустрітися зі старими друзями та здобути нових (часто – на довгі роки). Для багатьох сформованих спеціалістів “молодіжки” стали, свого часу, стартовою точкою наукової карʼєри. Дуже лякає те, що за останні роки сформувалося покоління студентів, позбавлених такого досвіду в принципі.

Але дива трапляються. Зусиллями “чарівників” із Прикарпатського національного університету імені Василя Стефаника та Інституту ботаніки НАН України, 27-30 вересня у місті Івано-Франківськ відбулася перша за час повномасштабного вторгнення молодіжна конференція “Актуальні проблеми ботаніки та екології”, що вже не вперше збирає молодих (принаймні в душі) ботаніків, мікологів, альгологів, екологів усіх штибів, а також фахівців з охорони біосистем та раціонального природокористування.

IMG_2443

Делегація представників Каразінського університету була чи не найбільша, та складалася з викладачів та студентів двох наших кафедр – мікології та фітоімунології, та ботаніки й екології рослин. Доцент нашої кафедри Олег Прилуцький поділився з учасниками своїми напрацюваннями у теорії моделювання поширення видів (грибів, звісно), студентка магістратури Анастасія Заболотня – досвідом організації системи захисту рослин від окремих грибних захворювань у виробничих умовах, а студенти бакалавріату Ніна Фещенко, Максим Чишко та Андрій Заблоцький – відомостями про знахідки нових для України, рідкісних та маловивчених видів грибів. Чимало студентів, на жаль, не змогли приїхати особисто, але підготували тези.

Дякуємо організаторам, гостинному Прикарпатському університетові та Збройним силам України за цю можливість. Далі буде, сподіваюся. Нижче – окремі фото від учасників конференції.

IMG_2253 IMG_2680 IMG_3541 IMG_3535 IMG_3779 IMG_8579 IMG_2934

Викладачі кафедри взяли участь у Європейському герпетологічному конгресі

Вивчення мікозів тварин є одним з провідних напрямків досліджень нашої кафедри.

Протягом 4 – 8 вересня 2023 року в Університеті Вулвергемптона, Великобританія, відбувся 22-й Європейський герпетологічний конгрес. Захід об’єднав герпетологів, природоохоронців, політиків та інші зацікавлені сторони з більш ніж 20 країн світу для просування та обміну знаннями про амфібій і рептилій, середовища їх існування та їх збереження.

377544740_612936211026862_4014504929092202057_n

Від кафедри у конгресі взяла участь аспірантка Олександра Клинова з доповіддю, присвяченою першим знахідкам та розповсюдженню збудника грибної хвороби змій, Ophidiomyces ophidiicola, в Україні. Також з доповіддю щодо впливу незаконного вторгнення росії та війни на герпетофауну України у дистанційному форматі виступив доцент кафедри Олександр Зіненко.

IMG_0499 photo_2023-10-10 10.17.26 IMG_0057