Олександр Акулов взяв участь у семінарі “Аналіз рослин”

5 липня 2024 р. доцент кафедри мікології та фітоімунології Олександр Акулов взяв участь у семінарі “Аналіз рослин”. Захід відбувався на базі Освіторія хаб, що у Києві, під егідою лабораторії “Агротест” і зібрав багато аграріїв з різних регіонів України. Під час семінару Олександр представив доповідь, присвячену етіології, методології та проблемним питанням діагностики хвороб рослин. Захід мав практичну направленість. Матеріали семінару будуть використані при вдосконаленні практикуму “Діагностика хвороб рослин”, що викладається студентам 4 курсу.

photo_2024-07-20_13-51-06

Молекулярно-генетична лабораторія кафедри відновлює роботу

Війна неабияк вибила з колії те, що казенною мовою називається “освітній процес”, а насправді є квінтесенцією існування Університету – можливість для молодих людей перебувати у середовищі, що задає вектор розвитку та сприяє зростанню. В міру можливостей ми намагаємося знайти нові підходи в умовах “дистанційки”, налагодити місток за допомогою новітніх технологій, або й витягнути студентів на стажування, конференції чи літні школи. Однак, чудово хоча б іноді побачитися й у рідних стінах Університету!

Окрасою та гордістю кафедри була молекулярно-генетична лабораторія. Її було обладнано силами співробітників кафедри та запущено за кілька років до повномасштабного вторгнення, і навіть за цей короткий час там змогли навчитися базовим молекулярно-генетичним методам роботи з грибною ДНК десятки студентів кафедри. У 2022 році в одному з приміщень стався частковий обвал стелі.

Під час літніх канікул співробітники й студенти кафедри мікології та фітоімунології навели лад у лабораторії й відновили роботи з виділення, ампліфікації та електрофорезу грибної ДНК. Також відновлено інвентаризацію цінних зразків з фонду наукового мікологічного гербарію CWU (Myc). Віримо, що одного дня на кафедрі знову вируватиме життя та в чергу на роботу в лабораторіях будуть записуватися, як раніше, заздалегідь. А поки робитимемо до цього маленькі кроки.

photo_2024-07-24 18.43.45 photo_2024-07-24 18.43.41

На фото к.б.н., доцент Олександр Зіненко, ст. лаборант Андрій Новгородський і студенти 3 курсу.

photo_2024-07-24 18.43.36

Студентка кафедри Дарина Шиян пройшла стажування у компанії “Контінентал Фармерз Груп”

Під час навчально-виробничої практики студентка 3 курсу кафедри мікології та фітоімунології Дарина Шиян пройшла стажування на базі компанії “Контінентал Фармерз Груп”. Це одне з найбільших аграрних підприємств країни з земельним банком до 200 тис. га. Поля компанії розташовані у Тернопільській, Львівській, Хмельницькій, Івано-Франківській і Чернівецькій областях.

photo_2024-07-24 18.02.26 photo_2024-07-24 18.01.55

Під час стажування студентка відвідала дослідні поля компанії, а також фітопатологічну і мікробіологічну лабораторії науково-дослідного відділу. Також вона мала можливість попрацювати в умовах реального виробництва: на насіннєвому заводі, на елеваторі та навіть взяти участь у комбайнуванні озимої пшениці.

photo_2024-07-24 18.02.10

Співпраця каразінців і великого бізнесу має давні традиції й не припиняється навіть в умовах війни. Чимало студентів кафедри після завершення навчання отримують пропозиції працевлаштування у цих компаніях.

photo_2024-07-24 18.02.03